30.11.09

Annemin Etli Yaprak Sarması


Bayram günleri bizim evimizden (daha doğrusu annemin evinden) asla eksik olmayan bir lezzeti paylaşmak istiyorum sizlerle.. Tokat yöresine ait etli yaprak sarması.. En büyük özelliği kıyma yerine çok minik kıyılmış etle yapılması..
Malzemeler:
-1 kg az yağlı dana eti
-1 kg tokat yaprağı(asma yaprağı)
-1 çay bardağı kısırlık bulgur
-4 büyük boy kuru soğan
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 silme yemek kaşığı kimyon
-2 yemek kaşığı salça
-tuz
-1 su bardağı su

Yapılışı:
Etleri kasaptan alırken sotelik doğratabilirsiniz daha minik doğramazlar genellikle.. Ancak eve gelince aldığımız sotelik etleri dahada küçültmemiz gerekiyor..4-5 parçaya ayırabiliriz..Ancak satır kıyması kadarda ufak değil. Sarmaların içinde ağıza gelmesi lazım.Etleri hazırladıktan sonra soğanları çok çok ince kıyıp etlere ilave ediyoruz.Diğer bütün malzemeleride ilave edip karıştırdıktan sonra 1 su bardağı suyuda ekleyip iyice karıştırıyoruz.. Bu su salçanın iyi çözülmesini ve baharatlarında çok daha iyi karışmasını sağlıyor.
İç malzememizi hazırladıktan sonra yaprakları eğer taze ise haşlıyoruz, salamura ise biraz suda bekletip tuzlarını atmalarını sağladıktan sonra başlıyoruz sarmaya:)
Sararkende her bir yaprağı büyüklüğüne göre 3-4 parçaya bölüp öyle sarıyoruz.Çünkü bu sarmanın özelliği minik olması. Resimde küçük tabağa koyduğum için biraz büyük gözüküyorlar ama bir yemek kaşığına 7-8 tane sığacak boyuttalar.
Bu şekilde hepsini derin bir tencereye sardıktan sonra sarmaların üzerine çıkacak kadar su koyup kaynayana kadar yüksek, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Suyu az gelirse arada kaynar su eklenebilir biraz biraz. Pişirme süresi veremiyorum çünkü bu etin ve özellikle yaprağın cinsine göre değişiyor.. Herkese afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder