25.11.09

Erişte Çorbası


Bugün sizlere özellikle kışın bizim evde çok pişen, kızımın ve yiyen bütün çocukların çok sevdiği bi çorba tarifi vermek istiyorum.Bir kere denerseniz eminimki sizde vazgeçemeyeceksiniz.. Herkese sevgiler...
Malzemeler;
-1 çay bardağı mercimek
-1 orta boy kuru soğan
-1 su bardağı çorbalık erişte
-1 çorba kaşığı tereyağı
-1 çorba kaşığı sıvı yağ
-1 yemek kaşığı salça
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 er çay kaşığı karabiber, nane, pulbiber
-6-7 bardak sıcak su
-isteğe göre yerken reyhan eklenebilir.
Yapılışı;
Soğanlar ince ince doğranır.Tencereye alınıp yağda kavrulur.Daha sonra salça ilave edilip biraz daha kavrulur.Daha sonra suyu ve yıkanmış mercimekler ilave edilir. Biraz yumuşayıncaya kadar pişirilir.Sonrasında erişte, tuz ve baharatlar ilave edilip erişteler yumuşayıncaya kadar pişer.
Not; mercimekler önceden haşlanmışsa erişteyle birlikte koyulabilir.

Eğer isterseniz  erişteyi çorbadan hemen önce kendinizde yapabilirsiniz.
-1 yumurta
-1 tatlı kaşığı tuz
-aldığı kadar un
-çok az su
Bütün malzemeler karıştırılıp kulak memesinden daha sert bir hamur elde edilir.İyice yoğrulur, özleştirilir.Oklava ile mantı kalınlığında açılır.Unlanır, iki parmak kalınlığında uzun şeritler halinde kesilir.Şeritler 3'er-4'er tane üst üste düzgünce koyulup 4-5 mm. kalınlığında erişteler kesilir.Daha sonra kullanılmak üzere saklanacaksa isteğe bağlı olarak fırınlanabilir ya da temiz bir bez üzerinde kurutulabilir.Eğer çorba için hemen kullanılacaksa 30-40 dakika bir bez üzerinde kurutulduktan sonra kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder