25.12.09

Dızmana (Eskişehir Çöreği)


Hamur için malzemeler
1yumurta
3/4 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı yoğurt
4 su bardağı un
1/2 kibrit kutusu yaş maya
1 çorba kaşığı şeker
tuz
Hamurların üzeri için
1/2 çay bardağı sıvı yağ(bezeleri batırıp çıkarmak için)
3/4 su bardağı yoğurt
1 yumurta
2 çorba kaşığı sıvı yağ
İçi için
250 gr yağsız kıyma
1 orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
veya
250 gr beyaz peynir
Hazırlanışı:
Ilık suyun içine mayayı ve şekeri ilave ederek mayanın kabarmasını sağlayalım.Elenmiş unun ortasını havuz gibi açıp içine sıvı yağ, yoğurt, yumurta, mayalı sıvı ve en son tuzu ekleyerek pide hamuru gibi ele yapışan özlü bir hamur elde edelim.Hamur kabının ağzını örtüp ılık bir ortamda hamur iki misli kabarana dek mayalandıralım.(arzu ederseniz 30 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika bekleterekte hamurunuzu mayalandırabilirsiniz.) Bu sırada iç harcını hazırlayalım. Küp doğranmış soğan, kıyma, maydanoz , tuz ve karabiberi karıştıralım. Ya da peynirli yapacaksak peynirimizi ufalayalım.
tepsimizi ve elimizi sıvı yağ ile yağlayalım.Mayalanan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde bezeler kopartarak avuç içinde yuvarlayıp yassılatalım.Ortasına hazırladığımız içten koyup kenarlarını büzüp kapatalım ve yuvarlayalım.Hamurları sıvı yağa batırıp çıkararak aters çevirip fırın kabına dizelim.Diğer hamurlarıda aynı şekilde hazırlayıp fırın kabına yan yana ve aralıksız dizelim.Ayrı bir kapta sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı çırparak hamurların üzerine yayalım.İsteğe göre üzerine çörek otu dökelim.Önceden ısıtılmış 190 derece fırında hamurların altları üstleri pembeleşene dek pişirilir. Afiyet olsun..:))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder